Mood

Bye bye piekeren

Staat de binnenkant van jouw hersenpan ook soms roodgloeiend? Zie jij allerlei rampscenario’s in je gedachten verschijnen over dingen die waarschijnlijk zelfs niet gebeuren of bestaan? Lukt het je niet om bepaalde gedachten los te laten? Loop je verloren in je eigen gedachtenjungle? 

Allemaal kenmerken van piekeren of dezelfde gedachten steeds maar weer door je hoofd laten gaan omdat je ze niet kan loslaten of onderdrukken. Ook al kost deze manier van denken ontzettend veel energie en levert het je niets op, behalve hoofdpijn...

Piekeren bezorgt je verminderde concentratie, hoofdpijn, buikpijn of een opgeblazen gevoel, slechter slapen, verminderde eetlust, vermoeidheid… Maar hoe kan je dat piekeren dan stoppen? Of nog beter: hoe buig je het om naar iets positiefs?

De sleutel is weten waarover je piekert. Want hoogstwaarschijnlijk pieker je over dingen die geen waarheid zijn of nooit zullen gebeuren. Je aandacht gaat te veel naar het negatieve. Tijd dus om je focus te verleggen en die zwarte bril in te ruilen voor een flashy roze exemplaar!

Pas volgende tips toe:

  • Som dagelijks enkele dingen op waarvoor jij dankbaar bent. Je kan deze ook opschrijven. Ik ben bijvoorbeeld dankbaar voor mijn collega's en hun openheid, voor het heerlijke winterzonnetje van vandaag… Wanneer je je hiervan bewust bent, dan ziet alles er al meteen veel rooskleuriger uit!
  • Communiceer. Omdat we conflict willen vermijden of niemand willen kwetsen, spreken we niet altijd uit hoe we ons voelen. Maar als je je gevoelens voor jezelf houdt, dan ontstaan er allerlei scenario’s in je hoofd: wat zou de ander over jou denken/vinden? Dus: zeg wat je te zeggen hebt, vraag wat je wil weten. De realiteit is hoogstwaarschijnlijk een heel stuk minder erg dan wat je je in je hoofd inbeeldt.
  • Zoek afleiding in activiteiten waarbij jij de tijd uit het oog verliest. Zo vergeet je het piekeren en verleg je de focus automatisch op het positieve. Misschien gaat het hier voor jou om sporten in de buitenlucht of om schilderen, dansen, schrijven… Of wie weet is meditatie voor jou wel een manier om je focus op het positieve te leggen?
  • Stel jezelf voor hoe de situatie waarover je piekert, positief zou kunnen uitdraaien. Want piekeren is de verkeerde kant op fantaseren! Dus visualiseer hoe je de situatie wél graag zou zien en bedenk ineens ook de acties die je kan nemen om dit waar te maken.
  • Sta jezelf soms wel eens een piekermomentje toe. Klinkt vreemd maar piekeren hoeft eigenlijk niet zozeer een probleem te vormen. Zolang je het constructief doet: je observeert je piekergedachten heel bewust en gaat er kritisch mee om. Maar laat het piekeren niet te lang doorgaan. Gebruik eventueel een timer en meet een kwartiertje af om 'ongestoord' te piekeren. En wie weet, misschien ben je het na 5 minuten al helemaal beu.

Dus tem je monkey mind, herneem de controle! Lijkt je dit nog steeds niet makkelijk? Ga dan ook niet piekeren over piekeren :-). Sta jezelf tijd toe om te leren, neem kleine stapjes en na verloop van tijd zal je merken dat je minder energie verspilt aan gedachten die nergens toe leiden…