Move

Zitten versus staan: hoe afwisseling kan bijdragen aan een gezondere levensstijl

Een gezonde levensstijl begint bij een gezonde werkdag. Vlamingen zitten gemiddeld 8 uur per dag neer en het is moeilijk te geloven dat dit lange zitgedrag gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Toch wordt veelvuldig zitten bestempeld als ‘het nieuwe roken’.

Dat is een zwaar aangezette uitspraak met een kern van waarheid: volgens onderzoek kan buitensporig zitgedrag op lange termijn leiden tot chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten, en al op kortere termijn tot klachten aan spieren, pezen en gewrichten (het bewegingsapparaat). Veelvuldig zitten heeft ook een impact op onze mentale toestand. Er is een grotere kans op het ervaren van stress, angst en er is meer kans op depressie. Maar dankzij kleine veranderingen in onze dagelijkse routine kunnen we deze gevolgen op onze gezondheid vermijden. Daarom is wisselwerken de ideale optie!

Waarom wisselwerken?

Werknemers die lang stilzitten moeten dit zo veel mogelijk proberen beperken door vaak even recht te staan, rond te stappen of te bewegen. Deze werknemers ondervinden een positieve impact op hun fysieke gezondheid. Ze hebben meer energie, kunnen zich beter concentreren en zijn productiever. Wist je dat: 79% van de personen die wisselwerken heeft getest gaf aan dat wisselwerken haalbaar is tijdens zijn of haar dagelijks werk.

Wisselwerken, hoe doe je dat?

Tips om het zitten te doorbreken.

  1. Sta op om te telefoneren of na te denken: Op de manier las je een extra beweegmoment in en verlies je geen kostbare tijd.
  2. Ga af en toe wat water bijtanken of zet de ramen open om te verluchten: Op deze manier las je korte sta-pauzes in en wordt het veelvuldig zitten doorbroken.
  3. Maak een korte wandeling over de middag: Dit kan helpen om je geest te ontspannen en je lichaam te activeren.
  4. Gebruik een sta-bureau: Een sta-bureau biedt de mogelijkheid om af te wisselen tussen staan en zitten.
  5. Las korte pauzes in van 2 tot 3 minuten en maak er gebruik van om op te staan: Dit helpt om je hoofd even leeg te maken en doorbreekt het veelvuldig zitten.
  6. Doe vergaderingen rechtstaand of al wandelend: Al wandelend vergaderen kan zelfs zorgen voor betere ideeën en zorgt voor meer productieve vergaderingen. Je bent in beweging en productiever, dus een win-win.
  7. Maak je woon werk verkeer wat actiever: Door je auto verder te parkeren las je ’s morgens en ’s avonds reeds een korte wandeling in en zo heb je een extra beweegmoment.
  8. Wil je sta- en beweegmomenten inlassen, maar vergeet je deze? Maak een reminder voor jezelf (download bijvoorbeeld de StandUp!-app). Bekijk alvast deze e-learning met tips rond wisselwerken.

Hoe is het gesteld met jouw zitgedrag? Doe hier de test!