Gezonde voeding

7 tips om aan de verleiding van ultrabewerkte voeding te weerstaan

Iedereen kent het: je gaat naar de supermarkt, en je komt buiten met veel meer dan je eigenlijk nodig had. De verleiding van winkelrekken vol cornflakes, koekjes, snacks en handig comfortfood is dan ook moeilijk te weerstaan. Een gewaarschuwd persoon is er 2 waard, en dankzij deze 7 tips leer je ultrabewerkte producten beter herkennen én kies je gemakkelijker voor gezonde producten.

1. Herken ultrabewerkte voeding

Niet alle bewerkte voeding is ongezond. Integendeel! Denk maar aan melk (pasteurisatie voor langere houdbaarheid), geroosterde noten, diepvriesgroenten, opgelegde tomaat …

Ultrabewerkte voeding is wél ongezond. Die ondergaat ingewikkelde industriële processen en bevat te veel zout, suiker, vet en additieven. Je herkent ultrabewerkte voeding dan ook aan de lange ingrediëntenlijst. Twijfel je of voeding ultrabewerkt is? Stel jezelf de vraag of je het product thuis zelf kan maken. Is het antwoord ‘ja’ zoals bij appelmoes of muesli, dan zit je vaker goed. Is het antwoord ‘nee’ zoals bij snoep of chips, dan laat je het beter liggen.

2. Lees de ingrediëntenlijst

Ultrabewerkte voeding is vaak te herkennen aan de lange ingrediëntenlijst op de verpakking. Kies zoveel mogelijk producten die maar uit 1 ingrediënt bestaan zoals groenten en fruit. En kook zoveel mogelijk soepen, sauzen en dessertjes zelf.

Ook ingrediënten waarvan je de naam niet kan uitspreken of die je zelf niet kan kopen, wijzen op een ultrabewerkt product. Die koop je dus beter niet.

3. Ga winkelen met een boodschappenlijstje

Het is een stuk makkelijker om gezondere keuzes te maken met een boodschappenlijstje. Maak een weekmenu, en hou je daaraan. Je kan 1 keer per week boodschappen doen. Beter bij de groenteboer dan in de verleidelijke supermarkt. Hoe minder je naar de winkel moet, hoe minder je in verleiding komt.

Ga om diezelfde reden ook nooit met honger naar de winkel. Want winkelen met een lege maag zal het nog moeilijke maken om het hapklare lekkers te laten staan. 

4. Doe aan meal prepping

Wat is meal prepping? Simpel gezegd betekent het dat je verse maaltijden voorbereidt voor meerdere dagen. Dat kunnen volledige maaltijden zijn, of enkel de voorbereiding zoals groenten wassen, schillen en snijden. Als je dan weinig tijd hebt, hoef je dan maar een gezonde maaltijd uit de koelkast te nemen, of verschillende verse ingrediënten samen te gooien. Zo heb je in een mum van tijd een lekkere maaltijd klaar, waardoor de kans kleiner is dat je uit gemak naar een kant-en-klare maaltijd grijpt zoals een diepvriespizza.

Meal prepping betekent absoluut niet dat je elke dag hetzelfde hoeft te eten. Zoek een paar recepten met gelijkaardige ingrediënten. Zo kan je tijdens de week verschillende maaltijden afwisselen om herhaling te voorkomen.

Wil je graag meer weten over meal prepping? Er bestaan veel websites en zelfs kookboeken met een heleboel tips en recepten waar je veel van kan leren. 

ultrabewertke voeding meal prepping

5. Haal gezonde snacks in huis

Als je weinig tijd hebt, kan het verleidelijk zijn om een gemakkelijke, voorverpakte snack te nemen die jammer genoeg niet zo gezond is. Vul je (koel)kast dus met voedzame snacks zoals fruit, natuuryoghurt, noten en hapklare groenten. Het is niet alleen beter voor je lijf, ze zullen ook langer je honger stillen.

Kan je wat inspiratie gebruiken? Wij stellen 7 snacks voor om van te smullen.

6. Kies voor de gezondere optie

Een eenvoudige manier om je inname van (ultra)bewerkte voeding te verminderen, is om ze te ruilen voor de gezondere variant.

Geraffineerde granen zoals witte pasta, rijst en brood kan je gemakkelijk vervangen door de volkoren varianten zoals zilvervliesrijst, volkoren pasta en volkoren brood. Die bevatten meer voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen, en ook meer vezels waardoor ze sneller een verzadigend gevoel geven.

Ook suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensap en sportdranken zijn ultrabewerkte producten. Ze bevatten veel suiker maar weinig essentiële voedingsstoffen. Water is en blijft de beste dorstlesser. Drink je niet graag water? Probeer dan eens bruiswater of water met een smaakje.

7. Maak kleine veranderingen

Het is niet nodig om ultrabewerkte voedingsmiddelen in 1 keer volledig uit je voedingspatroon te schrappen. De kans dat je een gezonde gewoonte ook op lange termijn volhoudt, is groter als je kleine stapjes in de goede richting zet. Probeer kleine aanpassingen te doen. Pas als de aanpassing een gewoonte wordt, is het tijd voor een volgende aanpassing.

Lees ook: 5 tips om een gezonde levensstijl (langer dan een week) vol te houden 

Een gezond voedingspatroon betekent ook niet dat je nooit meer ultrabewerkte voeding mag eten. Een goede regel is de 80-20 regel: eet 80% van de tijd zo gezond mogelijk, en dan blijft er nog 20% over om van minder gezonde zaken te genieten. Wees dus niet te streng voor jezelf, want dat is veel moeilijker vol te houden.
 

Bekijk hier de webinar voor meer tips & tricks