Food

De darmen: het tweede brein

Ontdek de onmisbare rol van onze darmen in ons dagelijks functioneren. Van het absorberen van voedingsstoffen tot het beïnvloeden van emoties, ze spelen een cruciale rol. Leer hoe je jouw darmgezondheid kunt verbeteren met probiotische voedingsmiddelen zoals kefir, kombucha en meer. Let op: probiotica en prebiotica zijn niet hetzelfde! Ontdek alles wat je moet weten om goed voor je darmen te zorgen.

Wellicht weet je het al, of niet, maar onze darmen spelen een cruciale rol in ons alledaags functioneren. De darmen zorgen voor de opname van noodzakelijke voedingsstoffen en de afvoer van slechte, ze zorgen voor een normale stoelgang, ze staan in voor je immuunsysteem en daarnaast hebben je darmen ook invloed op je hersenen, door de hormonen die worden geproduceerd door de darmbacteriën. Dopamine en serotonine zijn hier de bekendste voorbeelden van. Deze stoffen beïnvloeden emoties, angst en geheugen. Op deze manier kan de samenstelling van de darmflora je gemoedstoestand beïnvloeden. Wanneer de darmflora niet optimaal werkt zul je hier zowel fysiek als mentaal de gevolgen van dragen.

Het is dus superbelangrijk dat we goed voor onze darmen zorgen. Hoe kunnen we dit doen? Bepaalde voedingsproducten bevatten probiotica. Dit zijn levende bacteriën die goed zijn voor de gezondheid en vooral voor de darmen. Dat is logisch als je weet dat de darmen ook duizenden bacteriën bevatten. Dit soort producten voegen we dus best toe aan ons dieet. Hieronder vind je een lijstje terug van producten die probiotisch werken.

  • Kefir. Dit is een soort melkdrank, dikker dan melk maar dunner dan yoghurt.
  • Kombucha. Kombucha is een drankje gemaakt aan de hand van fermentatie van een zwam. Dit wordt gemaakt in verschillende smaken bv. ginger lemon
  • Yakult
  • Augurken
  • Brie
  • Tempé

Disclaimer! Probiotica en prebiotica zijn niet hetzelfde. Prebiotica bevat namelijk geen levende organismen. Prebiotica voorziet goede bacteriën van voedingsstoffen waardoor deze kunnen groeien en goed kunnen werken. Prebiotica zit in groenten en fruit.