Mood

Hooikoorts

Hooikoorts, velen hebben er last van. Wat is het nu eigenlijk? Hooikoorts is een allergie aan stuifmeelkorrels (ook wel pollen genoemd) van bomen, grassen of (on)kruiden. Het lichaam reageert hierop door antistoffen aan te maken wat kan leiden tot niezen, rode en jeukende ogen, loopneus of zelfs astma. Vooral in de lente en zomer hebben mensen met een pollenallergie hier last van. Velen nemen medicatie, maar er zijn ook tips en tricks die een leven met hooikoorts net iets gemakkelijker kunnen maken.

  • Hou het weer in de gaten: hoe droger en zonniger hoe meer pollen er in de lucht hangen. Het is dus ideaal om naar buiten te gaan na een bui of bij mist.
  • Hou je slaapkamer en omgeving pollenvrij: stofzuig regelmatig, maak gebruik van een muggennet of doe je raam dicht bij sterke wind en doe je kledij in de was na een buitenactiviteit
  • Hou je huisdieren schoon: de pollen kunnen blijven kleven in hun vacht
  • Plan een bezoekje aan het strand! Daar vliegen minder pollen rond. Dé ideale plek dus om even van de allergie te ontsnappen.
  • Was je handen regelmatig en vermijd wrijven in de ogen
  • Vitamine C kalmeert hooikoortssymptomen door de aanmaak van histamine - de stof die ervoor zorgt dat je lichaam allergisch reageert - te remmen. Vitamine C kun je innemen via supplementen of neusspray, maar zeker ook via gezonde voeding zoals citrusvruchten, koolsoorten en kiwi’s.
  • Zin in een theetje? Goed idee! Kies dan voor kamille kruidenthee, een van de beste natuurlijke middelen tegen hooikoorts. Voeg wat lokale honing toe als extra smaakmaker. Dit kan als resistentiemiddel dienen. Stuifmeel blijft namelijk plakken aan de pootjes en het lijfje van de bijen waardoor deze ook in de honing terecht komen. Zorg er wel voor dat de honing lokaal is zodat je zeker weet dat je de pollen binnenkrijgt die in jouw omgeving voorkomen.
  • Smeer vaseline aan de basis van je neus en rond je ogen. Dit verhindert dat het stuifmeel rechtstreeks binnenkomt.

Hopelijk kunnen deze tips jou alvast een handje helpen tijdens de pollen-maanden