Mood

Mental health: podcasts

Heb jij soms nood aan raad en inspiratie? Of luister je graag naar iets anders dan muziek tijdens een autorit? Dan kunnen podcasts wel iets voor jou zijn.

Je zou een podcast kunnen vergelijken met een radioprogramma: er zijn enkele hosts die een bepaalt topic, en hun visie hierop, grondig bespreken. Podcasts zijn er in alle talen en over de meest uiteenlopende onderwerpen. Wij maakten alvast een kort lijstje van echte aanraders.

Moest je toch op zoek zijn naar iets anders kun je op Spotify en Youtube duizenden podcasts vinden over verschillende onderwerpen, in verschillende talen en met andere hosts. Al wat je moet doen is het trefwoord ‘podcast’ en jouw onderwerp naar keuze invoeren in de zoekbalk.

  1. Onbespreekbaar (Nederlandstalig). Het concept is opgericht door Jef en Nicolas. Vroeger bodyguard en dj, maar nu bekende figuren binnen de Vlaamse wellbeing-wereld. In hun podcasts verwelkomen ze vaak gasten zoals Nina Mouton, maar ze doen het evenwel met hun twee alleen. Vorig jaar kwam hun eerste boek uit genaamd Omdat we hier niet genoeg over praten. In dit boek, maar ook in hun podcasts, behandelen ze thema’s die aanschouwt worden als onbespreekbaar of taboe. Denk aan thema’s zoals rouwen, faalangst, liefdesverdriet etc. Neem zeker een kijkje op hun Instagram voor leuke posts, fragmenten en samenwerkingen.
     
  2. Radio Headspace (Engelstalig). De podcast Radio Headspace biedt inspiratie en begeleiding voor een gezonder en gelukkiger leven. Met experts op het gebied van mindfulness, meditatie en welzijn worden praktische tips, inzichten en meditatieoefeningen gedeeld om stress te verminderen, veerkracht op te bouwen en mentale helderheid te bevorderen. Luister en vind rust in je drukke leven.
     
  3. Extraterrien (Franstalig). Deze podcast wordt gehost door Barthélémy. Hij ontvangt atleten met een bijzondere achtergrond en vooral veel talent. Het gaat om sporters die minder bekend zijn, maar toch van hoog niveau. Zo ontving hij Arthur Guérin die 5 keer kampioen werd in vrijduiken en Stéphanie Gicquel, de enige vrouw die op ski's de Zuidpool is overgestoken. Wil jij weten hoe ze weg ernaar toe beleefden of wil je meer tips te weten komen over sport? Dan is deze podcast zeker een aanrader.